Inspirasjon og oppmuntring

girls starting to run on track

Store aviser og TV-kanaler fokuserer ofte på de kjente idrettsutøverne, de som sanker medaljer til Norge under internasjonale mesterskap. Men idrett handler om mye mer enn å være best. Det handler om viljestyrke, treningsglede, vennskap og følelsen av mestring. Og man trenger ikke å være best i verden for å få denne mestringsfølelsen. Man trenger ikke engang å vinne en lokal konkurranse for å føle at man har lykkes. Det handler mer om å vinne over seg selv, slå egne rekorder og føle at man får noe igjen for treningen.

 

Lokale aviser er heldigvis ganske flinke til å skrive om små og store prestasjoner innen barneidretten, og de dekker ikke bare vinnerne. Det kan være oppmuntrende og motiverende å bli nevnt i lokalavisen. Den aller viktigste oppmuntringen for barn og unge, kommer likevel fra foreldre og familie, og det er veldig viktig at man fokuserer på oppmuntring. Barna skal ikke presses eller kritiseres, eller føle at de er tvunget til å yte. Idrett handler først og fremst om glede og deltakelse, i hvert fall for de aller yngste.

Soccer goalie saving a goal

 

De som ønsker å satse litt større, får ofte hjelp fra profesjonelle trenere, slik at foreldrene ikke trenger å opptre som trenere. Foreldrene skal støtte barna, bli med på arrangementer, hjelpe til når ting går trått, og støtte barna sine både i medgang og motgang.

 

Små og store seire bør feires. En tiendeplass kan være like stort som en førsteplass. Bare det å fullføre sitt første skirenn er stort. Alt dette bør man dokumentere med bilder og fine notater i et album. Når barna skaffer pokaler, medaljer og diplomer, skal disse selvsagt få en hedersplass. Det gjelder også diplom for deltakelse. Sett diplomene i ramme, plasser pokaler på hyller eller i pokalskap, sammen med bilder fra arrangementene. Man kan til og med lage en hel tapet av bilder på en vegg.

 

Ikke alle barn fortsetter med idrett når de er voksne, men det er likevel stort å kunne vise fram medaljer og diplomer som man vant som barn. Dette er minner for livet, og som voksen kan man være en inspirasjon for egne barn.