Helse og bevegelse sent i livet

Den som begynner å dra på årene, eller har eldre foreldre, tenker nok en gang i blant på hvordan man kan holde seg i form og i bevegelse også mot slutten av livet. Selv om mange eldre trives i naturen og gjerne vil ut på tur, kan det tryggeste ofte være å trene innendørs, særlig hvis man har passert 85. Trening må her forstås som noe som er ment å gi en moderat belastning på hjerte, lunger og ledd i tråd med den enkeltes helse. Det er selvfølgelig alltid viktig med trening, men før man begynner på noe systematisk program eller selv enkle økter bør man som regel konsultere legen, særlig dersom man har kroniske lidelser.

Kom i form

Et sted mellom 85 og 90 slutter kroppen å lage nye celler når de gamle dør. Det innebærer at det er uunngåelig å miste muskelmasse og benmasse, og styrken vil da for de aller fleste gå ned. Samtidig er det fortsatt mulig å bekjempe disse problemene, i hvert fall delvis, ved regelmessig trening. Et annet problem er selvfølgelig at treningen også fort kan føre til nye skader og vanskeligheter hvis man ikke er forsiktig og gjør alt riktig, og selv da kan det dukke opp nye problemer.

Hvis du har en forelder som har kommet så langt i livet, kan det være fint å snakke med ham eller henne om dette. Anbefal gjerne trening, men vær også klar på forsiktighetsregler. Husk selvfølgelig også at uansett sunt kosthold eller trening varer ikke livet evig. Etter hvert kan det bli behov for et velegnet begravelsesbyrå drammen som kan ta seg av den gamles kropp de aller siste stundene. Bruker du rett begravelsesbyrå i Drammen, kan du være sikker på å få en verdig avskjed med din kjære. Dette er selvfølgelig trist å tenke på, men det er viktig å tenke på alle eventualiteter.

Noen grunnleggende øvelser

Noe av det viktigste eldre kan gjøre for å ta vare på sin egen kropp er å drive med styrketrening. Selv de over 90 kan få nå ut av dette, som forskningen viser. Norsk forskning viser at styrketrening to ganger i uken kan gi eldre bedre helse og et bedre liv. Husk å ikke bruke tunge vekter, men bruk gjerne knebøy uten vekter for å trene lårmuskulaturen. Disse musklene er spesielt viktige for å fortsatt kunne gå.

En annen lett øvelse man kan gjøre er armhevinger mot vegg. Ikke gå får dypt i slike øvelser, for å unngå for store belastninger på leddene. Utfør øvelsene sakte og med riktig teknikk. Kan trening virkelig være veien til lykken senhøstes i livet? I hvert fall kan vi si at man kan få en mye bedre tilværelse med jevnlig aktivitet.