Hår og helse

En sunn og god kropp er for mange en forutsetning for å leve i harmoni med seg selv. Hva vi putter i oss og hvilket aktivitetsmønster vi har, spiller en stor rolle – ikke bare for utseendet, men også for helsen vår. Mange tenker på sammenhengen mellom kropp og livsstil, men har du noen gang tenkt på hvordan levesettet ditt påvirker håret ditt? Et sunt og velpleid hår kommer nemlig delvis innefra. Men heldigvis finnes det også eksterne hjelpemidler! Dette kan ekspertene hos www.nordichair.com alt om. De er en ledende hårklinikk innen PRP og hårtransplantasjon, og har lang erfaring i å hjelpe deg i veien mot en tykkere manke.

Sunnhet kommer innefra

Men hvordan kan du så vedlikeholde manken din? Kosthold kan hjelpe deg på veien. Gjennom å spise et sunt og variert kosthold, rikt på viktige vitaminer og mineraler, kan du hjelpe til ved å tilføre kroppen de riktige byggestenene som trengs for et sunt og sterkt hår. Rikelig vanninntak er også viktig, spesielt for å forebygge tørt hår, samt tørr hud.

Sunne fettsyrer kan også spille en viktig rolle for håret ditt. Tenk på omega 3 og andre fettsyrer som smøreoljer som jobber innefra og som gjør underverker for både hår og hud! Fet fisk, olivenolje og nøtter er alle gode kilder til sunne fettsyrer. I tillegg gjør disse ingrediensene underverker for både hjertet og hjernen. Vinn-vinn-vinn!

Ytre faktorer

En annen viktig ting å tenke på, er ytre faktorer som for eksempel tørr luft og kulde. Dersom du er mye utendørs om vinteren, for eksempel i alpinbakken, er det lurt å tenke på hvordan du behandler håret ditt underveis og i etterkant. Beskytt gjerne håret fra kulden, unngå å gå ut med fuktig hår i vintermånedene, og tilfør fuktighet gjennom for eksempel en god hårmaske.

Et nyttig tips dersom du er spesielt plaget med tørt hår (og tørr hud) kan være å prøve en luftfukter. Denne øker luftfuktigheten i lufta hjemme, og kan være gull verdt i vintermånedene, der lufta ute er tørr og der lufta inne også tørkes ut gjennom oppvarming. Spesielt vedfyring kan bidra til å tørke ut lufta i hjemmet, og er du en av mange nordmenn som fyrer flittig om vinteren, kan dette være aktuelt for deg.

Stress ned

Stress er også en ytre faktor som kan være ødeleggende for en sterk hårmanke. Stress kan føre til håravfall, der håret kan falle av i “dotter” over tid. Dette høres kanskje noe ekstremt ut, men kan i aller høyeste grad skje den beste. Tenk derfor over hvordan livsstilen din påvirker helsen til håret ditt. Kanskje kan det være verdt å roe ned i hverdagen for å unngå at stresshormonene får løpe løpsk?