Handikappvennlig idrett

Wheelchair Cyclist

Handikappidrett omfatter veldig mange grener, og mange idrettslag har gode tilbud til folk med fysiske handikapp. Det er viktig å holde seg i form, uansett sykdom eller skade, og handikappidrett er sosialt, morsomt og utfordrende. De aller beste velger å konkurrere på høyt nivå, og Norge har mange gode utøvere innen handikappidrett.

 

Det er veldig mange grener man kan velge blant. Innen organisert handikappidrett finner man alpint, basketball, boccia, bordtennis, bowling, bueskyting, curling, dans, ispigging, kampsport, kjelkehockey, klatring, fotball, friidrett, goalball, golf, håndball, langrenn, orientering, padling, ridning, seiling, skyting, styrkeløft, tennis, sitski, sykling, svømming, vannski og volleyball.

handicapped man joggers runners running with legs prosthesis silhouette

 

Selvsagt kan tilbudet variere litt etter hvor man bor, men som regel kan det legges til rette for handikappidrett innenfor de fleste idrettslag, i hvert fall når det gjelder idretter for enkeltutøvere. Hvis man vil drive med lagidrett, trenger man flere handikappede utøvere i området for å danne lag, og da kan det hende man må reise til en by for å drive med den idretten man er interessert i.

 

Mange handikappede opplever at de får økt livsglede og mestringsfølelse når de begynner med idrett. Det handler ikke alltid om å konkurrere og vinne, det handler også om å overvinne egne hindringer, og yte maksimalt til tross for sine handikapp og skader. Når man føler at man klarer å prestere, fokuserer man mer på det man kan gjøre enn på det man ikke kan gjøre, og dette er nøkkelen til økt lykke i hverdagen.

 

Større idrettslag har ofte et godt tilbud både til voksne og unge som har skader og handikapp. Dersom det lokale idrettslaget ikke har et tilbud til handikappede, kan man snakke med dem, og kanskje få hjelp og støtte til å skaffe utstyr og treningslokaler.

 

Det blir lagt stor vekt på fysisk aktivitet for unge, og hvis handikappet oppstår etter sykdom eller skade, får man ofte god hjelp av helsevesenet og opptreningssteder. Heldigvis har handikappidrett også fått mer dekning på TV og i aviser de senere årene, og dermed blir det ekstra motiverende å følge de store stjernene direkte når de konkurrerer i internasjonale mesterskap. Trening gjør livet litt lysere.