Forbered deg på vintersesongen

Vinteren nærmer seg, og mange begynner å finne fram ski og staver fra boden. Snart er det nok snø i Nord-Norge til å gå langrenn og i fjellet, og om en måned eller to er det fine forhold også i Sør-Norge. I høyfjellet kom snøen veldig brått allerede i midten av september, og det er et godt tegn for årets sesong på i de forskjellige alpinsentrene og høyfjellshotellene.

Tren deg opp igjen

Hvilken sport du foretrekker på vinteren bestemmer hvilken type trening du bør drive med på vår, sommer og høst. For slalåmkjørere er for eksempel rulleski ideelt, for man trener de samme musklene som i alpinbakken. Det samme gjelder for langrennsski, både skøyting og klassisk. Uansett er all form for trening nyttig for å forebygge skader gjennom sesongen av alpint, langrennsski, fjellski og snowboard. Kondisjon er viktig for å forebyge hjerteproblemer. Styrke er nødvendig for å styrke balansen, og sterkere muskler hjelper knær og ankler og holde seg stødige. Det er spesielt viktig å forebygge skader rundt leddene, og dette gjør man ved å styrke musklene som under, over og langs leddene. Sener er like viktig å passe på, og man forebygger eventuelle skader og slitasjer på samme måte.

Sjekk utstyret fra i fjor

Når du er godt i gang med treninga for å være i topp form under sesongen som kommer, bør du ta en titt på utstyret som står i bua. Det er ikke mye som er like irriterende som å nesten være klar til å pakke i bilen for å kjøre til fjellet, for så å oppdage at man ikke har husket å skaffe nye bindinger etter at du ødela bindinga på høyreskia forrige vinter. Profesjonelt skiutstyr er ikke billig, men heldigvis er det ment å være i flere år. For å ha råd til egen hytte eller leie av en, og nytt utstyr til sporten din, kan du se på https://www.centum.no for å finne ut hvilke lån som passer dine behov. Du kan spare mye tid på å gå gjennom ditt og familiens utstyr lenge før du skal ut i bakken eller løypa. Kanskje har også barna dine vokst litt fra i fjor, og dermed må man kjøpe inn for eksempel nye staver.

Husk flere skift

Noe som er nesten like viktig som å ha alle skiene og stavene i orden, er klærne du har fra tærne til hodet. Hvis man fryser er nesten hele opplevelsen ødelagt, for man kan ikke holde ut lenge med kalde fingre og tær, det er i alle fall ikke veldig bra for helsa. Hansker og votter som er spesielt ment for snowboard og slalåm er viktig å ha, og det er ofte disse delene av utstyret som blir slitt fortest. Ikke reis avgårde med votter med hull i, og dette er desto viktigere om du er ansvarlig for å pakke for noen andre i familien. Husk å ta med flere sett med ullundertøy hvis du har tenkt å trene tungt slik at du kan skifte når det blir vått av svette.