Boccia – en internasjonal handikap-idrett

Hva er forholdet ditt til sporten boccia? Kanskje du har hørt om sporten eller kanskje du også har prøvd å konkurrere litt. Boccia har blitt en populær aktivitet på sommerfester og familietreff. Men det er handikappede utøvere som virkelig har trykket sporten til sitt bryst.

Hva er boccia?
Reglene i boccia er ganske så enkle. Man spiller mot hverandre – enten en og en eller i lag på flere – og konkurrerer om å kaste kulene sine nærmest en liten målball. Målballen kalles “grisen” og kastes ut på banen før man starter. Spillet er beslektet med petanque og bocce, kulespill som stammer helt tilbake fra det gamle Romerriket. Men selv om boccia kan spilles av alle har det blitt ekstra populært blant utviklingshemmede. Og ikke bare som en hobby heller.

Populært blant handicappede
Hvert år blir det arrangert NM i boccia for handikappede , et for lag og et for individuelle spillere. I tillegg har vi både EM og VM i boccia på det internasjonale nivået, og sporten har til og med også blitt en gren i Paralympics. Men hvorfor har det blitt så stort blant funksjonshemmede utøvere? Svarene kan være mange. Men det at man ikke er avhengig av å måtte stå, gå eller løpe for å delta kan ha mye med saken å gjøre.

Sport og spenning mens du sitter
Det er ikke bare i boccia man kan delta uten å være avhengig av å være 100% mobil. Det finnes mange spennende spill og aktiviteter du kan gjøre fra din egen stue, som du i tillegg kan ende opp med å tjene penger på. Har du hellet med deg kan du prøve deg på Mobilautomaten casino. Hvem vet, kanskje du oppdager en ny lidenskap og får en tykkere lommebok samtidig? Det er viktig å ha flere og varierte interesserer i livet.

Engelskmannen Nigel Murray
Det er kanskje ikke så mange som har hørt om engelske Nigel Murray, men innenfor boccia er han et stort navn. 52 år gamle Nigel går under kallenavnet “Grandpa”, sitter i rullestol med cerebral parese, og har drevet med boccia siden 1990-tallet. Han debuterte internasjonalt allerede i 1999, og siden den gang har han blitt både engelsk mester tolv ganger og britisk mester syv ganger. Klassen han deltar i er BC2, en av klassene utøvere som har cerebral parese deltar i.

Vidunderbarnet David Smith
En annen brite som har skilt seg ut i boccia er David Smith. David har også cerebral parese og sitter i rullestol, og 27-åringen deltar i klassen BC1. Noe som er spesielt ved David Smith er at utøver begynte å spille boccia allerede da han var bare 6 år gammel. Derfra gikk det bare oppover og siden har han deltatt i både EM, VM og Paralympics. Med 6 gullmedaljer, 3 sølvmedaljer og 3 bronsemedaljer har absolutt denne utøveren noe å være stolt over.

Ikke la deg holde tilbake
En funksjonshemning er ingen grunn til å ikke gjøre det du har lyst til. Og som vi ser med David Smith, jo tidligere du starter med noe jo bedre blir du. Alder er heller ingen hindring, om man skal dømme etter Nigel Murray som ikke har planer om å slutte med det første.