Å vinne gull er ikke det samme som å selge gull

Handikapidrett har kommet for å bli! I flere år har man sett mennesker innen ulike grener, gjøre det som for bare noen år siden var umulig. Handikapidrett inneholder mange grener. Fotball, basket, langdistanse og med flere. Cato Zahl Pedersen er en norsk, funksjonshemmet idrettsutøver. Han har vunnet 13 gull og ett sølv. Har deltatt i langrenn, alpint og friidrett. I dag er han enda en aktiv person som går i fjellet, sykler og holder foredrag. En mann som i årevis har vært et forbilde for både funksjonsfriske og funksjonshemmede. Mye av grunnen til hans suksess, utenom teknologi, er stå på vilje, evnen til å gripe mulighetene og godt vinnerinstinkt.

Wheelchair tennis

Handikapidrett imponerer hele tiden

Det er mange deltakere og lag innenfor de ulike grenene, som har vunnet stort. Enten det er OL eller ved en lokal konkurranse. For en idrettsutøver er det å vinne gull stort, kanskje det aller største. Opp gjennom tidene har man sett flere utøvere som har klart seg bra. De har vunnet mange medaljer og blitt superkjendiser på tvers av grener. De har ikke blitt utsatt for mye sjikane eller mobbing på grunn av deres handikapp. De har heller blitt sett opp til. Dessverre har det vært noen tilfeller med utøvere, som ikke er har vært fullt så ærlige. Kanskje de i realiteten er funksjonsfriske, men føler at om de spiller enten funksjonshemmet eller friskere enn det de er, vil det være veien til rikdom og berømmelse. Det er dumt og det er leit for de det gjelder. Også for de som ser opp til deltakeren eller laget det gjelder. I stedet for å jukse seg til gull, finnes det måter å selge gull på. Med god samvittighet.

Mulighetene er uendelige

Mange tenker på handikapidrett som god underholdning. Det er bedre å tenke på det som en idrett som viser mulighetene. Muligheter for alle med en funksjonsnedsettelse. I Norge har vi ofte sett at mennesker med ulike fysiske utfordringer, har blitt valgt inn til både i storting og bystyret. De har hatt troen på seg selv og sett mulighetene. Veldig mye handler om tilrettelegging, samt aksept og støtte fra samfunnet rundt. Der har Norge kommet mye lenger enn mange andre land. Det viktigste er å vite at mulighetene finnes. Uavhengig av fysiske eller psykiske problemstillinger. Handikapp finnes i alle samfunnslag, det er fremdeles forbundet med mye stigma, men heldigvis finnes det mange flotte mennesker som går foran og viser vei. De er flotte forbilder, som gjør at andre tør komme etter. Samtidig er de med på å andre holdningene til resten av samfunnet. Å vinne gull er en fantastisk opplevelse for enhver idrettsutøver, men i enkelte tilfeller baner dette gullet veien for endrede holdninger.